Гусле

Гусле

За гусле користимо планински јавор, кожа је јарећа, а најбоље резултате што се тиче тона гусала, постижемо у комбинацији када је струна на гудалу од коњске длаке, а на самим гуслама од најлонског конца дебљине 0,16 или 0,18мм.
На гудало када се ставља најлон, што је лакша и јефтинија комбинација, ставља се 110 до 120 нити најлона. Битно је да се струна и на гудалу и на гуслама добро рашчешља пре постављања како би се могло лепо гуслати.

Од модела имамо са козорогом на врху, затим са орлом на врху, онда са орлом широко раширених крила и са орлом и змајем.

Димензије стандардних гусала су да су високе-дугачке 75цм у просеку када су са козорогом, а када су са орлом уздигнутих крила да су високе око 90цм.

И међу гуслама има стандардних и професионалних модела. Орнаментика утиче на звук, па се за наступе преферирају гусле које су мање китњасте, али гуслари користе онакве какве највише воле, на крају крајева.
Дебљина корита је 12мм, дужина карлице је око 30цм, а ширина карлице је око 22цм. Дубина карлице варира око 8цм.
Гусле могу да се раде и без икакве орнаментике рађене у дуборезу, а могу и да имају знамења, попут грбова, затим ликове светаца или значајних личности из политичког или друштвено-кутлурног миљеа прошлости српског народа.